Kas ir krūšu ieliktņi un kāpēc tos izmantot?

Zīdīšana ir brīnišķīga pieredze katrai māmiņai, jo tā veido īpašu saikni ar bērnu. Diemžēl tā ir saistīta arī ar dažādiem izaicinājumiem, piemēram, sāpīgām krūtīm un piena noplūdi. Šeit palīgā nāk krūšu ieliktņi, kas ir svarīgs palīglīdzeklis zīdošai mammai.

Krūšu ieliktņi ir absorbējoši ieliktnīši, kurus nēsā ievietotus krūšturī, lai novērstu piena noplūdi. Krūšu ieliktņi ir pieejami gan vienreiz, gan atkārtoti lietojami, taču ir iespējams izmantot arī silikona krūšu ieliktņus un hidrogēla krūšu spilventiņus. Tālāk mēs aprakstīsim, kā izvēlēties krūšu ieliktnīšus un kas jums jāzina par to izmantošanu.

Kādi ir krūts piena noplūdes iemesli?

Ir vairāki iemesli, kāpēc notiek krūts piena noplūdes. Pārsvarā vairāk piena noplūdes ir māmiņām, kuras ir tikko sākušas zīdīt, jo tad krūts piena izstrāde vēl regulējas. Kopumā noplūdēm vajadzētu samazināties par trim mēnešiem, taču ir arī māmiņas, kurām piens mazākā vai lielākā mērā noplūst visā zīdīšanas laikā.

Krūts piens var sākt tecēt arī tad, ja mamma dzird mazuli raudam, ja krūtis ir ļoti pilnas ar pienu vai intīmā situācijā. Piena noplūde var būt pirmajās nedēļās, kad sākusies zīdīšana; ja māmiņa uz dažām stundām dodas prombūtnē un nevar pabarot mazuli ar krūti; pārmērīgas piena ražošanās gadījumā; guļot naktī. Noplūdes apjoms katrai māmiņai ir atšķirīgs – kādai izplūst vairāk piena, citai mazāk –, taču ir svarīgi izmantot krūšu ieliktņus, lai izvairītos no drēbju saslapināšanas un diskomforta.

Kas jāņem vērā, lietojot krūšu ieliktņus?

Zīdošām māmiņām krūšu ieliktņi ir nozīmīgs palīgs, jo tie palīdz novērst drēbju saslapināšanos un traipu rašanos. Turklāt krūšu ieliktņi palīdz novērst infekciju vai kairinājuma rašanos krūtsgalos. Tomēr, lietojot krūšu ieliktņus, jāpatur prātā arī drošības noteikumi. Proti, krūšu ieliktņi ir jānomaina, ja tie ir kļuvuši mitri. Ja krūšu ieliktņi ir mitri, to efektivitāte zūd - drēbes var kļūt mitras, kā arī krūšu ieliktņi sāk radīt nepatīkamu smaku.

Taču pats svarīgākais ir zināt, ka mitrā vidē dažādas baktērijas izplatās daudz labāk, kas nozīmē, ka infekcijas vai iekaisuma risks ir lielāks. Tāpēc ieteicams izvēlēties krūšu ieliktņus no elpojoša materiāla, piemēram, kokvilnas vai bambusa, un regulāri tos mainīt, lai novērstu krūšu infekcijas, piemēram, mastītu un piena sēnīti.

Kā lietot krūšu ieliktņus?

Krūšu ieliktņu lietošana ir ļoti vienkārša. Vispirms jāuzvelk krūšturis. Pēc tam krūštura lencīte jānoņem tajā pusē, kur liksiet ieliktni. Tad krūšu ieliktnītis pilnībā jānovieto uz krūtsgala. Ja krūtsgals ir jutīgs, tad pirms krūšu ieliktņa lietošanas krūtsgalu var sasmērēt ar lanolīna ziedi, kas palīdz pret sāpīgumu un sausumu. Jāpatur prātā arī tas, ka, ja piens izdalās vairāk, piemēram, pirmajās nedēļās, kad ir uzsākta zīdīšana, tad jālieto lielāki krūšu ieliktņi, vēlāk var izmantot mazākus.

Ieliktnīši jānomaina uzreiz, tiklīdz jūtat, ka tie ir slapji. Ja lietojat vienreizējās lietošanas krūšu ieliktņus, tie ir jānoņem lēnām, lai nekairinātu ādu. Ja tie slikti atdalās, tos vajadzētu nedaudz samitrināt ar ūdeni. Pēc tam izmantotie ieliktnīši ir jāizmet.

Atkārtoti lietojamos krūšu ieliktņus noņemiet un nekavējoties ievietojiet ūdenī, lai tos izmērcētu, vai nekavējoties nomazgājiet ieliktnīšus, ja iespējams. Tas ir svarīgi, lai novērstu baktēriju izplatīšanos. Ja krūšu ieliktņi noņemti un uz krūtīm ir piena atlikumi, notīriet krūtis ar siltā ūdenī samitrinātu drānu. Pirms jaunu krūšu ieliktņu lietošanas ir svarīgi nosusināt krūtis, jo mitrums palielina infekciju risku. Ja izmantojat atkārtoti lietojamus krūšu ieliktņus, tiem arī jābūt sausiem. Nepieciešamības gadījumā nomainiet arī krūšturi un kreklu, ja ir noplūdis piens.

Kādus krūšu ieliktņus izvēlēties?

Kā jau minējām iepriekš, ir pieejami dažādi krūšu ieliktņu veidi. Tālāk mēs aprakstām dažādu veidu krūšu ieliktnīšu priekšrocības un trūkumus.

Atkārtoti lietojami krūšu ieliktņi

Atkārtoti lietojamos krūšu ieliktņus var izmantot atkārtoti. Tie parasti ir izgatavoti no kokvilnas, bambusa vai poliestera. Tas ir labi, jo šie materiāli nodrošina labāku elpošanu un nodrošina normālu gaisa pieplūdi. Ja krūšu ieliktņi ir netīri, vienkārši nomazgājiet tos ar karstu ūdeni un ļaujiet pilnībā nožūt, pirms tos atkal izmantojat. Atkārtoti lietojamos krūšu ieliktņus var mazgāt arī ar parasto veļu aptuveni 40 grādu temperatūrā, tos ievietojot atsevišķā veļas maisiņā. Atkārtoti lietojamos krūšu ieliktņus var mazgāt arī ar rokām. Katrai māmiņai vajadzētu būt apmēram 6-8 pāriem atkārtoti lietojamu krūšu ieliktņu, lai būtu rezerves, ja ieliktņi tiek mazgāti. Protams, nepieciešamo krūšu ieliktņu skaits ir atkarīgs arī no tā, cik lielas ir noplūdes.

Atkārtoti lietojamo krūšu ieliktņu priekšrocības ir šādas:

  • Lētāk – lai gan sākotnējie izdevumi var būt lielāki, galu galā lētāk ir izmantot atkārtoti lietojamus krūšu ieliktņus.
  • Videi draudzīgi – tā kā atkārtoti lietojamie krūšu ieliktņi pēc katras lietošanas reizes netiek izmesti, to lietošana ir videi draudzīga.
  • Mīksti un elpojoši – atkārtoti lietojami krūšu ieliktņi ir izgatavoti no elpojoša materiāla. Turklāt tie ir arī mīksti pret krūtīm un nekairina ādu.

Trūkumi:

  • Regulāri jāmazgā – atkārtoti lietojamie krūšu ieliktņi jāmazgā pēc katras lietošanas reizes. Tāpēc jums ir jāiegādājas arī vairāki pāri atkārtoti lietojamu krūšu ieliktņu, lai tos varētu izmantot pat tad, kad daži pāri tiek mazgāti vai žūst.
  • Atrodoties prom no mājām, var būt grūtāk tos uzglabāt – ja mamma ir prom no mājām, mitros ieliktņus ir grūtāk uzglabāt. Tos ieteicams ievietot plastmasas maisiņā vai minigrip maisiņā un vēlāk izmazgāt mājās.

 

Vienreizlietojamie krūšu ieliktņi

Vienreizlietojamie krūšu ieliktņi ir paredzēti vienreizējai lietošanai. Vienreizlietojamiem krūšu ieliktnīšiem parasti ir viena puse, kas ir lipīga un tā jāpiestiprina pie krūštura, taču tas var kavēt elpošanu. Kad krūšu ieliktnītis ir kļuvis mitrs, tas ir jāizmet un jānomaina ar jaunu.

Vienreizlietojamo krūšu ieliktņu priekšrocības ir šādas:

  • Ērti – vienreizējās lietošanas krūšu ieliktņus var nēsāt līdzi pat somiņā, tāpēc tos ir ļoti ērti lietot, atrodoties prom no mājām. Tāpat, ja jūtat, ka krūšu ieliktnītis ir kļuvis slapjš, to ir viegli noņemt un vietā ievietot jaunu.
  • Drošs lietošanā – vienreizējās lietošanas krūšu ieliktnīši pie krūštura ir piestiprināti, tie nekustas un droši turas savā vietā.

Trūkumi:

  • Stīvums – vienreizējās lietošanas krūšu ieliktnītis ir stīvs pret krūti, kas var būt neērti, ja krūtis ir ļoti jutīgas.
  • Cena – vienreizējās lietošanas krūšu ieliktnīši ilgtermiņā ir dārgāki nekā atkārtoti lietojamu krūšu ieliktņu iegāde. Piemēram, Kidsmed atkārtoti lietojamie krūšu ieliktnīši (2 pāri) maksā 16 eiro, savukārt, piemēram, 24 vienreizējās lietošanas krūšu ieliktņi maksā 5 eiro. Krūšu ieliktņus ieteicams mainīt ik pēc 3-4 stundām, tāpēc dienā var izmantot aptuveni 6 pārus jeb 12 krūšu ieliktnīšus.
  • Nav videi draudzīgi – tā kā krūšu ieliktņi pēc katras lietošanas reizes tiek izmesti un dienā var būt izmantoti 6 pāri krūšu ieliktņu, patēriņš ir ļoti liels.
  • Satur plastmasu un ķīmiskas vielas – vienreizējās lietošanas krūšu ieliktņi ir izgatavoti no plāna absorbējoša materiāla, kas var saturēt absorbējošas ķīmiskas vielas. Šo pašu materiālu izmanto arī higiēnas salvešu un autiņu ražošanā. Tā kā vienreizējās lietošanas krūšu ieliktņi nav elpojoši, slēgtā vide un ķīmiskās vielas var vieglāk izraisīt infekciju vai iekaisumu.

Silikona krūšu ieliktņi

Silikona krūšu ieliktņi neuzsūc krūts pienu, tie maigi nospiež krūtis, lai novērstu noplūdi. Silikona krūšu ieliktnīši jāpiestiprina tieši pie krūtīm, piespiežot to pret krūti tā, lai lipīgā puse pieķertos pie krūts. Silikona krūšu ieliktņi ir viegli mazgājami un nav nepieciešams iegādāties vairākus pārus. Lai izmantotu silikona krūšu ieliktņus, nav nepieciešams nēsāt krūšturi, tāpēc tos ir ērti lietot, piemēram, sportojot vai svinīgos pasākumos.

Hidrogēla krūšu spilventiņi

Hidrogēla krūšu spilventiņi ir noderīgs palīgs, ja krūtis ir jutīgas vai iekaisušas. 2in1 gēla spilventiņus var izmantot gan siltuma terapijai, gan aukstuma terapijai.

Siltuma terapija jāveic piena kanālu aizsprostojuma, piena dziedzeru iekaisuma vai piena sastrēguma gadījumā tieši pirms zīdīšanas vai piena atslaukšanas. Siltuma terapiju var veikt arī zīdīšanas laikā, lai palielinātu piena plūsmu. Lai veiktu siltuma terapiju, gēla spilventiņu vajadzētu sildīt mikroviļņu krāsnī no pusminūtes līdz vienai minūtei.

Aukstuma terapija jāveic, lai mazinātu sāpes un pietūkumu mastīta vai piena sastrēguma gadījumā. Lai veiktu aukstuma terapiju, gēla spilventiņš divas stundas jāpatur saldētavā un pirms lietošanas jāievieto auduma pārvalkā. Gēla spilventiņu var ievietot arī krūštura iekšpusē, lai tas noturētos vietā.

FAQ:

  • Kādus krūšu ieliktņus iegādāties? Krūšu ieliktņi ir pieejami kā vienreizlietojami, atkārtoti lietojami, silikona vai hidrogēla. Vienreiz un atkārtoti lietojamie ieliktnīši absorbē pienu tā, ka noplūde uz drēbēm nav redzama. Silikona ieliktņi aptver krūtis, lai piens neizplūstu. Hidrogēla spilventiņi palīdz iekaisušu krūšu gadījumā.
  • Kāpēc dot priekšroku atkārtoti lietojamiem krūšu ieliktņiem? Tie ir lētāki ilgtermiņā, videi draudzīgāki un ļauj krūtīm elpot, kas palīdz novērst iekaisuma un infekcijas risku.
  • Kāpēc izmantot hidrogēla krūšu spilventiņus? Hidrogēla krūšu spilventiņus var izmantot gan kā siltuma terapiju, gan kā aukstuma terapiju. Siltuma terapija ir noderīga, ja ir mastīts vai piena sastrēgums. Aukstuma terapija jāveic, ja mastīts vai piena sastrēgums ir padarījis krūtis sāpīgas un tās ir pietūkušas.
  • Kad lietot silikona krūšu ieliktņus? Silikona krūšu ieliktņi ir piemēroti, ja nodarbojaties ar sportu vai vēlaties valkāt kādu apģērbu bez krūštura. Silikona krūšu ieliktņi piestiprinās tieši pie krūtīm, un krūštura nēsāšana nav nepieciešama.
  • Kā darbojas silikona krūšu ieliktnis? Silikona krūšu ieliktnis ir piestiprināts pie krūtīm un tas aptver krūti tā, lai krūts piens neizplūstu.