Kādus vitamīnus bērnam vajadzētu lietot un kāpēc? 

 

Ēdot daudzveidīgu uzturu, bērniem un pieaugušajiem dzīvībai nepieciešamās uzturvielas, vitamīni un minerālvielas būtu jāuzņem ar pārtiku. Diemžēl daudzi bērni un pieaugušie neēd tik daudzveidīgu uzturu, tāpēc papildus parastajai pārtikai vajadzētu lietot arī vitamīnus imūnsistēmas atbalstam. Bērniem ieteicams lietot tādus pašus vitamīnus kā pieaugušajiem, bet tikai mazākos daudzumos. Taču bērniem ir īpaši svarīgi lietot vitamīnus kaulu, locītavu un smadzeņu attīstības atbalstam. Turpinājumā aprakstām, kādi vitamīni bērnam būtu jāuzņem papildus un kāpēc.

 

Kā noteikt, vai bērnam ir vitamīnu deficīts? 

 

Bērnam vitamīnus normas robežās varētu sākt dot jau mazā vecumā, lai izvairītos no svarīgu vitamīnu deficīta. Protams, jāraugās, lai vitamīni atbilstu bērna vecumam. Ir iespējams veikt arī bērna veselības pārbaudi, kur nosaka, vai bērna galvenie veselības rādītāji ir kārtībā un kāds ir vitamīnu līmenis viņa organismā. Pārbaudes tiek veiktas arī bērniem līdz gada vecumam. Tā kā bērni aug un attīstās ātri, ļoti svarīgi ir nekavējoties atklāt vitamīnu trūkumu, pretējā gadījumā tas var radīt nopietnas un neatgriezeniskas sekas bērnu attīstībai.

 

D vitamīns bērniem ir ļoti svarīgs

 

D vitamīnu organisms ražo saulē. Kad UV saules starojums nokrīt uz ādas, organisms to pārvērš D3 vitamīnā. Tā kā, dzīvojot Latvijā, saules gaismas ir maz, daudziem latviešiem šī iemesla dēļ trūkst D vitamīna. Tāpēc ieteicams to uzņemt papildus, jo D vitamīnam ir liela nozīme imūnsistēmas darbībā. Pētījumi liecina, ka bez D vitamīna organismā uzsūcas tikai 10-15% kalcija, bet ar D vitamīnu 30-40%. Tas atbalsta kaulu attīstību un palīdz uzturēt tos stiprus.

 

Zems D vitamīna līmenis bērniem var izraisīt nopietnas attīstības problēmas. Piemēram, bērna kauli var palikt mīksti un kaulos var rasties izmaiņas. Turklāt bērni var vieglāk saslimt ar vīrusu slimībām. D vitamīna uzņemšana palīdz arī novērst pārtikas alerģiju attīstību. Tāpēc ir prātīgi uzturēt optimālu D vitamīna līmeni, lai novērstu slimības.

Kādas pazīmes liecina, ka bērnam var būt D vitamīna deficīts? 

 

Sāpes ekstremitātēs, vēlāk sāk staigāt, sāpes vai vājums muskuļos ir pazīmes, ka bērnam varētu būt D vitamīna deficīts. Šī iemesla dēļ bērnam vēlāk var attīstīties X vai O kājas.

 

Vai grūtniecei vajadzētu uzņemt D vitamīnu? 

 

Arī grūtniecei vajadzētu uzturēt optimālu D vitamīna līmeni, jo daļa no D vitamīna tiek nodota arī mazulim. Ja mātei ir D vitamīna deficīts, arī jaundzimušajam, visticamāk, tas būs. Turklāt mammas dotais D vitamīna krājums bērna organismā nepaliek ilgi, tāpēc noteikti jāsāk dot jaundzimušajam D vitamīns, lai viņam neveidotos D vitamīna deficīts.

 

Cik daudz D vitamīna bērnam vajadzētu uzņemt? 

 

50 nmol/l tiek uzskatīts par pietiekamu D vitamīna līmeni, 30-50 nmol/l ir trūkums un zem 30 nmol/l ir D vitamīna deficīts. Lai izvairītos no D vitamīna deficīta, pirmajā dzīves gadā mazuļiem vajadzētu uzņemt 10 mikrogramus dienā (9,4 SV), kā arī jāņem vērā, ka maksimālais daudzums, ko zīdaiņi var uzņemt dienā, ir 25 mikrogrami (23,6 SV), un 1-10 gadus veciem bērniem vajadzētu uzņemt 50 mikrogramus (47,2 SV).

 

Kādi pārtikas produkti satur D vitamīnu?

 

D vitamīnu parasti iegūst no saules, bet D vitamīnu satur arī zivis, piens, olas, siers, gaļa.

 

Kādu D vitamīnu iegādāties savam bērnam?

 

Kidsmed iekšķīgi lietojamais D3 vitamīna aerosols sastāv no vidējas ķēdes triglicerīdu (MCT) kokosriekstu eļļas, kas viegli uzsūcas un ātri nonāk asinsritē. Pateicoties tam, D vitamīna uzņemšana neapgrūtina gremošanu. Tas ir svarīgi, jo jaundzimušajiem gremošanas sistēma attīstās pamazām. Kidsmed D vitamīns ir piemērots arī jaundzimušajiem. Spreja vitamīnu ir ērti izsmidzināt bērniem mutē, ja bērni vēl neprot norīt tabletes. Ar vienu pudeli pietiek pieciem mēnešiem!

 

Bērns varētu uzņemt arī kalciju

 

Kalcijs ir vitamīns, kas uztur kaulus un zobus stiprus, atbalsta muskuļu un locītavu attīstību, stimulē nervu darbību un ietekmē arī sirds darbību. No mazuļa veselības viedokļa ir ļoti svarīgi pirmajos dzīves gados uzņemt papildus kalciju, jo šajā periodā bērna kauli attīstās visstraujāk.

 

Ja mazam bērnam trūkst kalcija, viņa kauli var kļūt vāji un trausli. Tāpat bērni, kuriem trūkst kalcija, ir nervozāki, kas var izraisīt vairāk dusmu lēkmju. Pārtika, kas bagāta ar kalciju, ir piena produkti, piemēram, piens, siers un jogurts, kā arī rieksti, sēklas un pākšaugi.

 

Mazuļa attīstību veicina arī B vitamīns

 

Bērns var uzņemt B vitamīnu uztura bagātinātājus, jo B grupas vitamīni ir svarīgi nervu sistēmas un sirds attīstībai. B vitamīni ir svarīgi arī tāpēc, ka tie veicina bērna vispārējo attīstību, īpaši veselas ādas un acu attīstību. Tāpat B vitamīni paaugstina enerģijas līmeni. B12 vitamīns ir īpaši svarīgs no bērna attīstības viedokļa.

 

Kādas pazīmes liecina, ka bērnam ir B vitamīna deficīts? 

 

B vitamīna deficīta simptomi ir aizkavēta attīstība, vājums, koordinācijas traucējumi, valodas aizkavēšanās un runas traucējumi, pārmērīgs nogurums. Bērniem ar B vitamīna deficītu ir problēmas ar uzturu. B vitamīna trūkuma pazīme bērnam ir arī neparasti mazs galvas apkārtmērs un neliels ķermeņa masas pieaugums.

 

Cik daudz B vitamīna bērnam vajadzētu uzņemt? 

 

Bērna ikdienas vajadzība pēc B vitamīna ir šāda: 

  • Līdz sešiem mēnešiem - 0,4 mikrogrami
  • 7-12 mēneši - 0,5 mikrogrami
  • 1-3 gadi - 0,9 mikrogrami
  • 4-8 gadi - 1,2 mikrogrami
  • 9-13 gadi - 1,8 mikrogrami

 

Kādi pārtikas produkti satur B vitamīnu?

 

B vitamīnu var iegūt, piemēram, no gaļas, zivīm, olām un piena produktiem. Parasti bērni ikdienas nepieciešamību pēc B vitamīna var saņemt ar pārtiku.

 

Bērns var uzņemt arī C vitamīnu

 

C vitamīns ir svarīgs imūnsistēmas vispārējai darbībai un attīstībai. C vitamīns palīdz uzturēt veselīgu ādu, kaulus un asinsvadus. C vitamīns arī palīdz absorbēt dzelzi.

 

Cik daudz C vitamīna bērnam vajadzētu uzņemt? 

  • Līdz sešiem mēnešiem - 40 miligrami
  • 7-12 mēneši - 50 miligrami
  • 1-3 gadi - 15 miligrami
  • 4-8 gadi - 25 miligrami
  • 9-13 gadi - 45 miligrami

 

Atsevišķi mazuļiem C vitamīnu dot drīzāk nav ieteicams, jo viss nepieciešamais mazuļiem jāsaņem no mammas krūts piena. Pirms vitamīnu došanas noteikti jākonsultējas ar ģimenes ārstu, bērniem līdz pusgada vecumam C vitamīnu dot nav nepieciešams, izņemot īpašus gadījumus.

 

Kādas pazīmes liecina, ka bērnam ir C vitamīna deficīts?

 

C vitamīna deficīta gadījumā biežākie simptomi ir smaganu asiņošana, muskuļu un kaulu sāpes un zilumi. Bērns var arī zaudēt apetīti un viņam var attīstīties dermatoloģiskas problēmas.

 

Kādi pārtikas produkti satur C vitamīnu?

 

C vitamīnu satur dažādi dārzeņi, piemēram, paprika, brokoļi un kāposti. Arī tādi augļi kā citrusaugļi un kivi ir bagāti ar C vitamīnu.

 

Ērts risinājums visu vitamīnu iegūšanai ir multivitamīni

 

Kidsmed multivitamīnu aerosols ir ērti lietojams uztura bagātinātājs, jo ar aerosolu var izsmidzināt vitamīnus mutē bērniem, kuri vēl nevar norīt kapsulas. Multivitamīnu sprejs satur dažādu vitamīnu kombināciju, kas piemērota bērniem no trīs gadu vecuma. Kidsmed multivitamīnu sprejs veicina normālu imūnsistēmas darbību un stiprina kaulus un zobus. Tāpat spreja vitamīni ātri uzsūcas un tam ir dabiska apelsīna garša. Izsmidzināmais vitamīns satur D, C, B6, B12 un folātus, t.i., visu, kas bērnam nepieciešams augšanai un attīstībai.

 

Kā izvēlēties vitamīnus bērnam?

 

Bērnu vitamīni ir īpaši bērniem ražoti vitamīni, kuri pēc formas, garšas un iepakojuma var atšķirties no pieaugušajiem paredzētajiem vitamīniem. Bērnu vitamīni ir pieejami kā košļājamās tabletes, gumijas un šķīstošās tabletes. Izvēloties vitamīnus bērniem, jāpadomā, vai bērnam ir īpaša diēta kādas slimības dēļ vai arī bērns ir tikai izvēlīgs ēdājs, jo tad bērnam var pietrūkt noteiktu vitamīnu. Jāņem vērā arī tas, ka gadījumā, ja bērnam ir alerģija pret kādiem vitamīniem, šādus vitamīnus bērnam nevajadzētu dot.

 

Izvēloties bērnam vitamīnus, noteikti ņemiet vērā šādus aspektus:

 

  • Vai vitamīni ir piemēroti bērna vecumam? Uz vitamīnu kastītēm rakstīts, no kāda vecuma šo vitamīnu drīkst lietot. Bērna veselības drošībai nedrīkst dot bērnam viņa vecumam neatbilstošus vitamīnus. Tostarp bērniem nevajadzētu dot vitamīnus, kas paredzēti pieaugušajiem.
  • Vai vitamīni ir pārbaudīti? Vitamīnu drošību un atbilstību marķējumam var pārbaudīt arī trešā neatkarīgā iestāde, piemēram, Zāļu valsts aģentūra.
  • Kādas piedevas satur vitamīni? Ja iespējams, izvēlieties bērnam tādus vitamīnus, kas nesatur daudz cukura vai citu piedevu.

 

Pirms vitamīnu lietošanas jāvēršas arī pie ģimenes ārsta, lai noskaidrotu, kādus vitamīnus un cik daudz viņš bērnam iesaka. 

 

 

FAQ: 

 

Kādus vitamīnus bērnam vajadzētu lietot?

Bērnam jāuzņem B, C, D vitamīns un kalcijs, lai nodrošinātu normālu bērna attīstību. 

 

Kā izvēlēties vitamīnus bērnam?

Vitamīniem jābūt atbilstošiem bērna vecumam, jāpārbauda to drošība, kā arī vitamīniem jābūt pēc iespējas mazāku papildu vielu saturam. 

 

Kā noteikt, ka bērnam ir vitamīnu trūkums?

Biežākie vitamīna trūkuma simptomi bērnam ir dažādas augšanas un attīstības problēmas. Noteikti ir vērts veikt bērna veselības pārbaudi, lai noskaidrotu, kas bērnam varētu pietrūkt.