Krūts piena uzglabāšanas labākie triki un padomi

Esot mammai, dzīvē tomēr gadās situācijas, kad jābūt prom no bērna uz īsāku vai ilgāku laiku. Piemēram, jādodas uz veikalu vai pie ārsta, ciemošanās vai vēl kādi citi iemesli, kad mamma ir prombūtnē no mazuļa. Šādos gadījumos bērnam joprojām ir nepieciešams ēst. Svarīgi arī ir mammai ik pēc dažām stundām ierastajos bērna barošanas laikos atslaukt krūts pienu, lai piena ražošanas process neapstātos. Tālāk dalāmies ar ieteikumiem, kas jāpatur prātā, atslaucot un uzglabājot mātes pienu.

 

Zīdīšana ir svarīga bērna attīstībai 

Vispirms aprakstīsim, kāpēc bērnam ir nepieciešams mātes piens. Proti, no mazuļa attīstības viedokļa ir ļoti svarīgi bērnu barot ar mātes pienu. Ar krūts pienu bērnu būtu ieteicams barot līdz sestajam dzīves mēnesim. Pēc tam krūts pienu var kombinēt ar citiem mazuļiem piemērotiem ēdieniem, piemēram, biezeņiem un putrām. Proti, mātes pienā ir daudz noderīgu uzturvielu, kas palīdz bērnam attīstīties. Piemēram, bērns no krūts piena saņem gan ogļhidrātus, gan olbaltumvielas. Noderīgās uzturvielas palīdz attīstīties bērna smadzenēm un nervu sistēmai. Tāpat krūts pienā ir tauki, kas palīdz attīstīties mazuļa acīm. Ar krūti baroti bērni arī mazāk cieš no gremošanas, plaušu un ausu slimībām. Tāpēc no bērna attīstības viedokļa ļoti svarīgi ir saņemt mātes pienu, kas satur daudz vērtīgu uzturvielu un palīdz bērnam augt un attīstīties.

 

No kā atkarīgs, cik ilgi var uzglabāt krūts pienu?

Krūts piena uzglabāšana ir atkarīga no vairākiem faktoriem. Piemēram, liela nozīme ir piena konsistencei; kāda ir istabas temperatūra, kurā pienu atslauc, arī vides tīrība; ledusskapja vai saldētavas temperatūra, kurā tiek uzglabāts mātes piens. Tālāk dalāmies ar pamatinformāciju par to, cik ilgi piens uzglabājas dažādās temperatūrās.

 

Istabas temperatūra

Istabas temperatūrā mātes pienu var uzglabāt apmēram 8 stundas. Tāpēc, ja māmiņai kādu dienu jāatrodas prom no bērna, iespējams atslaukt krūts pienu no rīta, lai tas saglabātos visas dienas garumā.

 

Ledusskapis 

Krūts pienu parastā ledusskapī var uzglabāt 2-3 dienas. Tāpēc, ja māmiņa neilgi pirms tam jau zina, ka viņai būs jādodas prombūtnē no bērna, ir ļoti ērti atslaukt krūts pienu iepriekšējā dienā un uzglabāt to ledusskapī.

 

Saldētava

Saldētavas gadījumā savu lomu spēlē ledusskapja temperatūra. Pienu var uzglabāt -18 grādu saldētavā apmēram 2-3 mēnešus, bet līdz pusgadam -24 grādu ledusskapī. Mēs iesakām uz piena maisiņa uzrakstīt datumu, kad piens atslaukts, jo tas palīdz izvairīties no veca piena lietošanas. 

 

Kas vēl jāievēro, lietojot uzglabāto krūts pienu?

Lietojot uzglabāto mātes pienu, svarīgi atcerēties, ka krūts piens izmantošanai nav jākarsē, pietiek ar to, ka krūts piens izkūst līdz istabas temperatūrai, tad piens ir gatavs lietošanai. Pienu noteikti nevajadzētu sildīt mikroviļņu krāsnī, bet, ja ir vēlme pienu ātri uzsildīt, tas jādara karstā ūdens peldē. Vienreiz jau uzsildītu pienu nedrīkst atkārtoti sasaldēt. Svarīgi arī paturēt prātā, ka uzsildīts piens jāizlieto divu stundu laikā. Ja mazulis visu neapēd, pārpalikumi jāizmet, jo pienu vairs nevar lietot.

 

Izmantojiet elektrisko krūts piena pumpi, lai atslauktu krūts pienu 

Lola Lykke elektriskais krūts piena pumpis ir ērts palīgs krūts piena atslaukšanai. Krūts piena pumpja akumulators darbojas 2 stundas un strādā gandrīz klusi, tāpēc to ir ērti lietot jebkur. Lola Lykke krūts pumpis saglabā arī visbiežāk izmantotos režīmus, tāpēc nākamreiz ir labi izmantot iepriekš lietotos režīmus. Turklāt pumpja īpaši mīkstā piltuve atdarina mazuļa dabisko zīšanu, mazina spiedienu un arī palīdz masēt krūtis, lai veicinātu piena plūsmu. Lola Lykke elektriskā krūts pumpja priekšrocība ir arī tā, ka ir pieejamas dažāda izmēra krūts piena pumpja piltuves. Atkarībā no krūtsgala diametra ir iespējams iegādāties sev piemērotāko piltuvi. Tas padara zīdīšanu ērtu un palīdz aizsargāt krūti no berzes. Pēc krūts piena atslaukšanas krūts piena pumpis un knupji rūpīgi jānomazgā ar ziepjūdeni un birsti, kā arī visas detaļas, kas bija saskarē ar krūts pienu, jāsterilizē vismaz 3 minūtes, lai novērstu baktēriju izplatīšanos. Iespējams arī knupjus un pumpja detaļas mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā 65 grādos.

 

Krūts pienu var labi uzglabāt krūts piena uzglabāšanas maisiņos 

Atslaukto mātes pienu visērtāk ir uzglabāt krūts piena uzglabāšanas maisiņos. Lola Lykke krūts piena uzglabāšanas maisiņos pienu var atslaukt tieši maisiņā, izmantojot adapteri, kas padara tā lietošanu vēl ērtāku. Turklāt ir iespējams savienot mazuļa pudelītes uzgali ar adapteri, lai mazulis vajadzības gadījumā varētu lietot pienu tieši no uzglabāšanas maisiņa. Uz uzglabāšanas maisiņiem var uzrakstīt atslaukšanas datumu, lai mamma zinātu, cik ilgi pienu drīkst lietot.

 

Gēla spilventiņi palīdz krūšu jutīguma gadījumā

Zīdīšana sievietēm var radīt dažādas problēmas – piemēram, krūtis var palikt jutīgas vai rasties piena sastrēgums. Ko darīt šādos gadījumos? Ļoti labs palīgs tad ir gēla spilventiņi, kurus var izmantot gan kā siltās, gan vēsās kompreses. Gēla spilventiņš jāuzsilda, kad ir piena sastrēgums un krūts dziedzeri sāk iekaist. Tāpat siltu gēla spilventiņu ir labi izmantot pirms piena atslaukšanas vai zīdīšanas laikā, lai veicinātu piena plūsmu. Gēla spilventiņi jāsilda mikroviļņu krāsnī no pusminūtes līdz minūtei, tad tie ir gatavi lietošanai. 

 

Gēla spilventiņus var izmantot arī kā vēso kompresi. Auksti gēla spilventiņi palīdz mazināt sāpes un pietūkumu, kas var rasties piena sastrēguma vai mastīta gadījumā. Pirms lietošanas spilventiņi jāuzglabā saldētavā vismaz 2 stundas, un gēla spilventiņi pirms izmantošanas jāievieto auduma pārvalkā.

Kidsmed interneta veikalā ir plaša preču izvēle krūts piena atslaukšanai un uzglabāšanai

Mātes piens ir ļoti svarīgs bērna attīstībai. Pat tad, kad mazulis atrodas prom no mammas, ir iespējams ērti uzglabāt krūts pienu, lai mazulis to varētu lietot. Kidsmed interneta veikalā ir viss nepieciešamais ērtai krūts piena atslaukšanai un uzglabāšanai.

 

Lasiet vairāk par zīdīšanu mūsu blogā.