Sākoties gada aukstajam periodam, bērni slimo aizvien biežāk, tomēr, kā norāda pediatrijas rezidente Polina Popeiko, bērnam, kurš ir ciešā kontaktā ar citiem, apmeklē skolu vai bērnudārzu, ir normāli gada laikā slimot no 6 līdz pat 10 reizēm.

Svarīgi gan pievērts uzmanību tam, cik smagas ir saslimšanas. “Ja bērns slimo vairākas reizes pēc kārtas, nepagūst izveseļoties pēc iepriekšējās reizes, kad saslimst atkal, ieteicams vērsties pie ārsta, lai nodotu analīzes un skaidrotu iemeslus, kāpēc bērns slimo bieži un smagi,” rekomendē Polina Popeiko.

 

Pirmās dienas jāpaliek mājās

Viņa iesaka bērnu pirmajās saslimšanas dienās atstāt mājās nevis vest uz skolu/ bērnudārzu. “Piemēram, ja no rīta parādījušās iesnas, viņš jūtas ne pārāk labi, tad, aizvests uz skolu vai bērnudārzu, viņš var aplipināt pārējos, kā arī var saslimt vēl vairāk,” tā P. Popeiko. Šī iemesla dēļ ieteicams pirmās 2 – 3 slimošanas dienas sekot līdzi bērna pašsajūtai. Ja bērnam nepaliek sliktāk, nav temperatūras, ir tikai iesnas, viņš var atgriezties savā ierastajā dienas ritmā.

Vai slimošanas laikā bērns var doties laukā? Pediatrijas rezidente Polina Popeiko norāda, ka to ir pat ieteicams darīt. “Ja bērnam nav temperatūras, tad iesnu gadījumā pat ieteicams un ir nepieciešams doties laukā. Ieteicams gan izvairīties no pārmērīgas slodzes, piemēram, bērnu laukumiņu apmeklēšanas, skriešanas,” teic P. Popeiko, piebilstot, ka svarīgi arī pēc iespējas biežāk vēdināt telpas, pat ja laukā ir auksti.

 

Kā palīdzēt iesnu gadījumā?

Bērnam jebkurā vecumā aizlikts deguns ir ļoti traucējošs. Jo īpaši tas attiecas uz zīdaiņiem, kuri nespēj elpot un ēst vienlaicīgi. Tāpēc ir ļoti svarīgi tīrīt mazuļa degunu, atsūcot puņķus pēc iespējas biežāk, savukārt vecākiem bērniem iemācīt, kā degunu pareizi izšņaukt – šņaukt pa vienai nāsij, bez piepūles.

Ja bērnam puņķi ir biezāki, degunā var iepilināt sālsūdens pilienus, savukārt zīdaiņiem degunā var pilināt arī māmiņas krūts pienu.

https://www.youtube.com/watch?v=kJtKY-VSIJo

Video un rakstu sagatavoja Māmiņu klubs sadarbībā ar Kidsmed