Kā ārstēt iesnas bērnam, kurš pats vēl neprot izšņaukt degunu?

Mazs bērns visa gada garumā bieži var slimot, tostarp ar iesnām. Iesnas ir gļotādas iekaisums, kam raksturīgs aizlikts vai tekošs deguns. Tāpat izdalās arī sekrēts, kas ir pelēcīgs, bet vēlāk var kļūt arī dzeltens vai zaļš. Vairumam bērnu, sākoties iesnām, ir arī drudzis. Bērnam var būt arī acu asarošana un pietūkuši limfmezgli. Vairumā gadījumu iesnas izraisa vīrusu slimība, taču iesnas var būt arī baktēriju izraisītas, kas vēlāk var pāraugt par vidusauss vai deguna blakusdobumu iekaisumu, baktērijām sākot enerģiski vairoties.

 

Ja bērns vēl ir pavisam mazs, viņš pats neprot izšņaukt sekrētu laukā, tā vietā var ievilkt to pat dziļāk degunā. Bet kā palīdzēt bērnam šādā gadījumā? Tālāk dalāmies ar dažiem padomiem un ieteikumiem.

 

Pret mazuļa iesnām palīdz elektriskā deguna aspiratora izmantošana

 

Atšķirībā no pieaugušajiem, bērni neprot pareizi šņaukt degunu. Tāpēc bērna iesnu ārstēšanā svarīgs palīgs ir Nosiboo elektriskais deguna aspirators. Aspirators ir izstrādāts sadarbībā ar speciālistiem un ārstiem, pateicoties kuriem aspirators ir ērts un bērnam draudzīgs. Nosiboo deguna aspiratoram ir regulējama sūkšanas jauda. Ja sekrēts ir šķidrs, tad jāizmanto mazāka jauda, ​​un, ja sekrēts ir biezāks, jāizmanto spēcīgāka jauda. Tā kā deguna aspirators izvada sekrētu no mazuļa deguna, bērna elpceļi atkal ir tīri un atvērti. 

 

Kā lietot elektrisko deguna aspiratoru?

Lai izmantotu deguna aspiratoru, paceliet bērnu ar muguru pret savām krūtīm. Var arī novietot mazuli uz gultas un pacelt galvu vai ķermeņa augšdaļu nedaudz augstāk, piemēram, ar spilvena palīdzību. Elektriskā deguna aspiratora uzgalis jāievieto nāsī, vērsts pret acs ārējo kaktiņu, un uzgalis maigi jāriņķo pa nāsi. Tā nāk gļotas no deguna laukā vislabāk. Ja deguna aspiratora jaudu var regulēt, tad atkarībā no sekrēta biezuma jāizvēlas arī aspiratora darbības ātrums. Kad gļotas ir dabūtas laukā no deguna, ierīces galva un uzgalis ir jānomazgā ar remdenu ūdeni un jāļauj nožūt.

 

Iesnu ārstēšana ir svarīga, lai novērstu vidusauss un deguna blakusdobumu iekaisumus

Vidusauss iekaisums rodas, ja vidusauss rajonā rodas iekaisums, ko parasti izraisa vīrusi vai retāk arī baktērijas. Parasti vidusauss iekaisums rodas, ja bērnam ir bijušas vai nu iesnas, vai, retāk, arī alerģija, kas izraisa deguna eju un rīkles tūsku. Tūska izraisa gļotu un šķidruma uzkrāšanos vidusausī. Īpaši bieži vidusauss iekaisums rodas bērniem vecumā no 6-15 mēnešiem, jo ​​bērnu dzirdes caurules ir šaurākas un atrodas horizontālā stāvoklī. Vidusauss iekaisuma simptomi ir sāpes ausīs, drudzis, nespēks, galvassāpes un dzirdes pasliktināšanās. Ja bērns vēl neprot runāt, tad bieža pieskaršanās ausij un tās berzēšana liecina par otītu.

 

Deguna blakusdobumu iekaisums rodas, ja deguna blakusdobumos uzkrājas gļotas un strutas. Deguna blakusdobumu iekaisums rodas tāpēc, ka iesnu gadījumā deguna blakusdobumos sāk uzkrāties gļotas un strutas, jo dabīgās atveres ir slēgtas un deguna gļotāda pietūkusi, kas traucē dobumiem dabīgi attīrīties. Deguna blakusdobumu iekaisuma attīstību veicina arī tas, ka cilvēkam ir šauras deguna blakusdobumu atveres, kuru pietūkuma dēļ atveres aizveras un sekrēts iestrēgst deguna blakusdobumos. Deguna blakusdobumu iekaisuma simptomi ir ilgstošas ​​iesnas, izdalījumi un spiediena sajūta pieres un vaigu rajonā. Tāpat cilvēkam samazinās oža un garšas sajūta. Tāpēc ir svarīgi laicīgi izmantot deguna aspiratoru, lai izvadītu no deguna dobuma sekrētu un novērstu deguna blakusdobumu iekaisumu. Tā kā mazu bērnu deguna blakusdobumi vēl nav pilnībā attīstīti, deguna blakusdobumu iekaisums biežāk rodas skolas vecuma bērniem. 

 

Kad bērnam ar iesnām vajadzētu vērsties pie ārsta? 

Tā kā mazuļa elpceļi ir šaurāki un vairāk pietūkst, tad zīdaiņu iesnu ārstēšana jāsāk pēc iespējas agrāk. Kamēr pieaugušie atgūstas no iesnām nedēļas laikā, zīdaiņiem var būt nepieciešams ilgāks laiks, ja iesnas neārstē. Kopumā mazuļa iesnas var izārstēt divu nedēļu laikā. Ja iesnas nav mazinājušās divu nedēļu laikā, jākonsultējas arī ar ārstu.