Zīdīšanas pamati

Bērna barošana ar krūti ir ārkārtīgi svarīga, lai mazulis saņemtu visas nepieciešamās uzturvielas, tostarp ogļhidrātus, olbaltumvielas, taukus un minerālvielas. Ar mātes pienu bērnu ieteicams barot vismaz pirmos divus dzīves gadus, bet noteikti pirmo dzīves gadu, jo krūts piens ir ļoti svarīgs no bērna augšanas un attīstības viedokļa. Proti, krūts pienā esošās uzturvielas palīdz mazuļa smadzenēm, nervu sistēmai un acīm attīstīties. Tāpat mātes piens palīdz bērniem izvairīties no gremošanas, plaušu un ausu slimībām. Turpinājumā dalāmies ar padomiem un ieteikumiem mazuļa barošanai ar krūti.

 

Kāds ir pareizs krūts satvēriens?

 

Svarīgi ir saprast, ka bērns pats prot regulēt savu ēšanu, tāpēc ir svarīgi dot bērnam ēst tad, kad viņš to prasa. Ja mazulis vēlas ēst, viņš var zīst savas rociņas, raudāt, atvērt muti un meklēt krūtis. Bērns ir pareizi satvēris krūti, ja viņa mute ir plaši atvērta; lūpas ir izvērstas uz āru; krūtsgals ir kārtīgi mutē, arī liela daļa areolas; zods ir cieši piespiests krūtīm; bērna zīšana, rīšana un elpošana ir regulāra.

 

Mammai jātur mazulis sev cieši klāt, ar bērna seju pret mammas krūtīm. Kad bērns jūt krūts tuvumu, tad pats sāk meklēt krūti. Ja šķiet, ka mazulis satvēris krūti nepareizi, noņemiet mazuli no krūts un pamēģiniet vēlreiz.  

 

Pirms mazulis sāk zīst otro krūti, ir svarīgi pārliecināties, ka pirmā ir tukša. Kad mazulis ir paēdis, viņš pats atlaiž krūti, tāpēc mammai nav jāuztraucas par mazuļa pārbarošanu. Kopumā viena zīdīšanas sesija ilgst apmēram 20-30 minūtes.

Ko darīt, ja pazūd piens?

 

Mēdz būt, ka piens pazūd un atgriežas, par to nav uzreiz jāuztraucas. Krūts piena aizturi var izraisīt dažādi faktori, piemēram, infekcija, liekais svars vai kādas hroniskas slimības. Arī priekšlaicīgas vai ļoti sarežģītas dzemdības var izraisīt mātes piena aizturi. Lai atjaunotos normāla krūts piena izdale, ir nepieciešams regulāri masēt krūtis vai nu ar roku, vai mēģināt atslaukt pienu ar krūts piena pumpi. Protams māmiņai joprojām jācenšas zīdīt bērnu, jo tas arī palīdz stimulēt krūtis. Labi ir pirms zīdīšanas izmantot siltu gēla spilventiņu vai ieiet karstā dušā, jo tas arī veicina krūts piena plūsmu. Svarīgi ir arī mazināt stresa līmeni – censties dzert pēc iespējas vairāk ūdens, pietiekami gulēt un ēst veselīgi. Nepieciešamības gadījumā sazinieties ar zīdīšanas konsultantu.

 

Ko darīt, ja zīdīšana ir sāpīga?

 

Reizēm sievietēm zīdīšanas laikā var rasties arī krūšu jutīgums vai piena sastrēgums. Šados gadījumos iesakām izmantot gēla spilventiņus, kurus var izmantot gan kā silto, gan vēso kompresi. Gēla spilventiņi jāizmanto kā vēsā komprese, lai mazinātu sāpes un pietūkumu, kas var rasties piena satrēguma vai mastīta gadījumā. Pirms lietošanas gēla spilventiņi jāuzglabā saldētavā vismaz 2 stundas, lietošanai tie jāievieto auduma pārvalkā. Silti gēla spilventiņi jālieto, kad piena kanāli sāk aizsprostoties un piena dziedzeri sāk iekaist. Tāpat noderīgi izmantot siltu gēla spilventiņu pirms piena atslaukšanas vai zīdīšanas laikā, siltums veicinās piena plūsmu. Lai uzsildītu gēla spilventiņus, sildiet tos mikroviļņu krāsnī no pusminūtes līdz minūtei.

 

Māmiņai ieteicams valkāt arī īpašu zīdīšanas krūšturi, jo tie tur krūtis brīvi un ērti. Ja sāpes ir ļoti spēcīgas, atļautajā daudzumā var lietot arī Ibumetīnu un Paracetamolu.

Kāpēc ir svarīgi atslaukt un uzglabāt krūts pienu?

 

Dzīvē gadās situācijas, kad mammai ir jādodas prombūtnē no sava mazuļa. Šādās situācijās ir nepieciešams iepriekš atslaukt pienu, lai bērns varētu saņemt mātes pienu, arī mammai ir svarīgi atslaukt pienu mazuļa ierastajā ēšanas laikā. Tas palīdz novērst diskomfortu krūtīs un infekciju. Tāpat tas veicina nepārtrauktu krūts piena veidošanos krūtīs. Ērts palīgs krūts piena atslaukšanai ir Lola Lykke krūts piena pumpis, kura akumulators darbojas līdz pat 2 stundām. Pumpim ir arī dažāda veida režīmi. Starp citu, pumpis saglabā visbiežāk izmantotos režīmus, tāpēc var izmantot jau iepriekš lietotos iestatījumus. Krūts pumpis atdarina mazuļa dabisko zīšanu, mazina spiedienu un arī palīdz masēt krūtis, lai veicinātu piena plūsmu. Krūts pumpja piltuves ir pieejamas dažādos izmēros, kas padara piena atslaukšanu vēl ērtāku. Krūts pienu ir ērti uzglabāt Lola Lykke krūts piena uzglabāšanas maisiņos, uz kuriem var uzrakstīt arī datumu, kad piens atslaukts, lai māmiņa zinātu, cik ilgi pienu drīkst lietot. Uzglabāšanas maisiņu var savienot arī ar mazuļa pudeles uzgali, izmantojot adapteri, un mazulis var ēst pienu uzreiz no uzglabāšanas maisiņa.

 

Cik ilgi var uzglabāt krūts pienu? 

 

Krūts piena uzglabāšana ir atkarīga no vairākiem faktoriem. Piemēram, liela nozīme ir piena konsistencei; vides temperatūrai, kur atslaukts piens; temperatūrai, kādā piens tiek uzglabāts. Istabas temperatūrā pienu var uzglabāt apmēram 8 stundas, ledusskapī 2-3 dienas, -18 grādu saldētavā 2-3 mēnešus, bet -24 grādu saldētavā līdz pusgadam. Ja piens ir bijis ledusskapī vai saldētavā, pienam var vai nu ļaut izkust līdz istabas temperatūrai, vai arī uzsildīt karstā ūdens peldē. Mātes pienu nedrīkst sildīt mikroviļņu krāsnī. Svarīgi arī atcerēties, ka uzsildīts piens jāizdzer divu stundu laikā. Ja piens paliek pāri, pārpalikumi ir jāizmet.

 

Vairāk par krūts piena uzglabāšanu lasiet šeit.