Kā izmērīt bērnam temperatūru pareizi?

Rudens un ziemas sezonā bērniem bieži var attīstīties vīrusu slimības, ko var pavadīt arī drudzis. Kad parādās drudzis, ir svarīgi ķermeņa temperatūru izmērīt pareizi. Mērot temperatūru zīdainim, ir jāpievērš uzmanība tam, kur ar termometru mērīt temperatūru un kad mērīt. Tālāk aprakstām, kas jāievēro, mērot ķermeņa temperatūru, lai rezultāti būtu pēc iespējas precīzāki.

 

Kādas ir drudža pazīmes bērnam? 

Ja bērnam ir drudzis, viņam pieskaroties ir karsts, un vaigi var kļūt sarkani. Augstas temperatūras gadījumā bērns var vairāk svīst un sākt sāpēt ķermenis. Īpaši raksturīgs simptoms ir galvassāpes. Drudža gadījumā var samazināties bērnam apetīte un palielināties vajadzība pēc miega.

 

Kāpēc ķermeņa temperatūras mērījumu rezultāti var atšķirties?  

Ķermeņa temperatūra ir atkarīga no tā, kur un kad tā mērīta. Piemēram, ķermeņa temperatūru var ietekmēt gadalaiks – ziemā ķermeņa temperatūra ir zemāka, jo ķermenis svīst mazāk. Arī ķermeņa temperatūra dažādās ķermeņa daļās var atšķirties. Ķermeņa temperatūra var atšķirties arī dažādās ķermeņa daļās. Piemēram, temperatūra padusē ir zemāka nekā tad, ja to mēra ausī vai taisnajā zarnā. Cilvēka vecums arī spēlē lomu ķermeņa temperatūrā. Zīdaiņiem un maziem bērniem dabiski ir nedaudz augstāka ķermeņa temperatūra nekā pieaugušajiem. Tāpēc bērnam normāls rādītājs ir arī 37 grādi – bīstami ir, ja temperatūra ir virs 38 grādiem vai pārāk zema, t.i., zem 36 grādiem. Jāņem vērā arī tas, ka ķermeņa temperatūra ir augstāka pēcpusdienā un vakarā.  

 

Kādu termometru sev iegādāties?

Arvien lielāku popularitāti pasaulē iegūst bezkontakta termometri, ar kuriem ātri un ārkārtīgi higiēniski mēra ķermeņa temperatūru. Kā jau mēs aprakstījām iepriekš, temperatūra var atšķirties, mērot no dažādām padušu pusēm. Tāpēc ļoti laba alternatīva būtu izmantot infrasarkano termometru, kas mēra temperatūru pie deniņiem. Ar Kidsmed bezkontakta termometru temperatūra jāmēra no deniņiem līdz uzacu kaulam, aptuveni 1-2 cm attālumā no ādas. Turklāt jāņem vērā arī tas, lai starp ierīci un ādu nav matu. Tādā veidā ir droši, ka ķermeņa temperatūra ir precīzi fiksēta un mērījumu rezultāti ir pareizi.