Mazu bērnu klepus ārstēšanas padomi un ieteikumi

Klepus ir organisma aizsargreakcija, kuras mērķis ir novērst elpceļu kairinātāja nokļūšanu dziļāk plaušās, tāpēc var teikt, ka klepus ir pat laba reakcija. Klepus ārstēšanas mērķim jābūt klepus cēloņu ārstēšanai, un tas lielā mērā ir atkarīgs no tā, vai klepus ir vīrusu vai baktēriju izraisīts. Baktēriju izraisītu klepu var ārstēt ar antibiotikām, bet vīrusu izraisītu klepu nevar. Vīrusu izraisīts klepus parasti sākas kā sauss, kairinošs klepus un vēlāk pārvēršas krēpās. Klepu var tomēr mazināt ar mājas līdzekļiem. Turpinājumā dalīsimies ar ieteikumiem, kā atvieglot klepu mājas apstākļos.

Klepus laikā ir svarīgi dzert daudz šķidruma

Pret klepu ļoti palīdz šķidruma dzeršana. Šķidrums palīdz mazināt rīkles kairinājumu un atvieglo krēpu atklepošanu. Dzeršanai labi der ūdens, taču vajadzētu dzert arī siltus dzērienus, piemēram, tēju, kas palīdz atbrīvot gļotas un mazina sāpes kaklā. Tējai var klāt pielikt arī medu, jo tas palīdz mazināt niezi kaklā. Tāpat jāraugās, lai tēja būtu silta, nevis ļoti karsta, jo tas savukārt kairina kaklu.

 

Labākais līdzeklis pret klepu ir inhalators 

Tā kā maziem bērniem vēl nav atļauts lietot daudzus medikamentus un bērni ar elpceļu slimībām var saslimt vairākas reizes gadā, tad inhalators ir labs palīgs klepus mazināšanai. Inhalators ir medicīniska ierīce, ar kuras palīdzību iespējams ieelpot zāles tvaika veidā. Inhalatorā ūdens tvaiki vai ūdens tvaiki un zāļu daļiņas kopā tiek padarītas ļoti mazas, lai tās nonāktu dziļi elpceļos un izdalītos sekrēts. Inhalators mitrina gļotādu, pateicoties tam mazinās pietūkums, tūska un kairinājuma sajūta. Turklāt inhalatoru var izmantot, lai ārstētu vai novērstu saaukstēšanos, klepu, laringītu, pneimoniju, bronhītu, astmu vai deguna blakusdobumu iekaisumu. Visbiežāk inhalatorā tiek izmantots nātrija hlorīda šķīdums, taču, pērkot to gatavā veidā aptiekā, jābūt pārliecinātiem, ka tas ir marķēts kā piemērots inhalācijām. Kidsmed inhalators ir kluss un bezvadu un ir piemērots lietošanai gan bērniem, gan pieaugušajiem.

 

Pret klepu palīdz arī klepus sīrups

Bērniem pret klepu palīdz arī klepus sīrups, taču te vērts pievērst uzmanību, jo lielākā daļa klepus sīrupu ir paredzēti bērniem no 2 gadu vecuma. Kidsmed upeņu garšas klepus sīrups mazina kairinājumu kaklā un klepu. Kidsmed dabīgais klepus sīrups satur arī daudz vitamīnu un minerālvielu, kas palīdz cīnīties ar klepu. Pieaugušajiem vajadzētu lietot vienu ēdamkaroti 2-4 reizes dienā, bet bērniem vienu tējkaroti 2-3 reizes dienā. 

 

Arī klepus laikā jālieto deguna aspirators 

Klepus kairinājumu var izraisīt arī izdalījumi no iesnām. Tāpēc būtu labi uzturēt degunu tīru, lai mazinātu klepu. Proti, deguna aspirators izvada no deguna infekciozās daļiņas, kas citādāk izplatītos uz plaušām un izraisītu klepus reakciju. Šeit labs palīgs ir Nosiboo elektriskais deguna aspirators, kas ātri un ērti izvada no deguna visus izdalījumus. Degunu var izskalot arī ar jūras sāls šķīdumu, kas mitrinās degunu. 

 

Kad ar mazuli vajadzētu vērsties pie ārsta ar klepu? 

Klepus ārstēšana ir ilgāks process, taču, ja klepus nepāriet, noteikti ir vērts vērsties pēc padoma pie ārsta. Ar klepu jāvēršas pie ārsta, ja:  

 

  • klepu pavada apgrūtināta elpošana un elpas trūkums;
  • klepus parādās ļoti pēkšņi vai ieelpošana ir traucēta un trokšņaina;
  • klepu pavada citi simptomi, piemēram, drudzis, sāpes krūtīs, sāpes vēderā;
  • parādās krēpas ar asins piejaukumu;
  • klepus ir ilgstošs;
  • klepus rodas zīdaiņiem līdz trīs mēnešu vecumam. 

 

Klepus ārstēšana var būt ilgs process

Klepus ārstēšana var būt laikietilpīga, taču noteikti ir vērts būt pacietīgam. Lai ārstētu klepu, jādzer daudz šķidruma, jāveic inhalācijas un jāuzņem atļautais klepus sīrupa daudzums. Ja simptomi neuzlabojas, jākonsultējas ar ārstu.